Akademik Erteleme: Nedenleri ve Çözümleri

Akademik erteleme, insanların, özellikle öğrencilerin, sınava çalışmak veya ödev yapmak gibi akademik ödevleri gereksiz yere ertelediği bir olgudur. Bu fenomen çok yaygındır ve daha kötü akademik sonuçlar ve artan stres gibi ciddi sorunlara yol açabilir.


Akademik Erteleme Örnekleri

Akademik ertelemeye bir örnek, bir sınava çalışmak için bir haftası olan, ancak başlamak istemesine rağmen çalışmasını gereksiz yere sınavdan önceki geceye erteleyen bir öğrencidir. Akademik ertelemenin başka bir örneği, önemli bir proje üzerinde çalışmayı tüm bir dönem boyunca, vadesinden hemen önceye kadar erteleyen bir öğrencidir.

Ek olarak, diğer akademik erteleme örneklerine şunları verebiliriz. 

Sonunda bir ev ödevine başlamadan önce sosyal medyada gezinerek saatlerini harcayan bir öğrenci.

Odasını temizlemek veya abur cubur pişirmek gibi önemsiz işleri yaparak sınava çalışmayı erteleyen bir öğrenci.

Tezinin bir bölümü üzerinde çalışması gerektiğinde her defasında birkaç gün erteleyen öğrenci.


Akademik Erteleme Yaygınlığı

Öğrencilerin büyük bir kısmı önemli ölçüde ertelediğinden, akademik erteleme öğrenciler arasında oldukça yaygındır. Örneğin, üniversite öğrencileri söz konusu olduğunda, araştırmalar, üniversite öğrencilerinin yaklaşık %80-95'inin bir dereceye kadar ertelemeyle meşgul olduğunu, yaklaşık %70'inin kendilerini erteleyici olarak gördüğünü ve yaklaşık %50'sinin tutarlı bir şekilde ertelediğini söylüyor. 

Ayrıca, ek araştırmalar, ilkokul, ortaokul ve lisansüstü okuldakiler de dahil olmak üzere çeşitli diğer öğrenci popülasyonlarında ertelemeyi bulmuştur. Aslında, erteleme öğrenciler arasında o kadar yaygındır ki, görevleri zamanından önceye kadar erteleme eğilimi bazen öğrenci sendromu olarak adlandırılır.

Son olarak, akademik erteleme öncelikle öğrenciler tarafından ertelemeye atıfta bulunmak için kullanılsa da, lise öğretmenleri ve üniversite öğretim üyeleri gibi diğer akademik topluluklar arasında da bir sorun olduğu gösterilmiştir.

Akademik Ertelemenin Tehlikeleri

Akademik erteleme, daha kötü akademik performans, daha kötü duygusal refah ve daha kötü zihinsel ve fiziksel sağlık gibi çeşitli olumsuz etkilerle ilişkilidir. Buna göre, akademik erteleme genellikle onunla meşgul olanlar için zararlıdır.

Spesifik olarak, akademik erteleme ile ilişkili temel sorunlar şunlardır:

Daha kötü akademik performans. Örneğin, erteleme, daha düşük kaliteli çalışma, daha kötü sınav puanları, daha kötü notlar, artan akademik suistimal, artan ders başarısızlıkları, artan dersten çekilme ve artan okulu bırakma olasılığı gibi çok çeşitli akademik sorunlarla ilişkilidir.

Daha kötü duygusal refah. Akademik erteleme, suçluluk, utanç ve üzüntü gibi çeşitli olumsuz duygulara yol açabilir.

Daha kötü zihinsel ve fiziksel sağlık. Örneğin erteleme, stres gibi çeşitli zihinsel sağlık sorunlarının yanı sıra uyku eksikliği ve yorgunluk gibi fiziksel sağlık sorunlarına da yol açabilir.

Bu sorunların çoğu birbiriyle ilişkilidir. Örneğin, akademik erteleme olumsuz duyguların artmasına neden olduğunda, aynı zamanda artan strese de yol açabilir. Benzer şekilde, akademik erteleme stresin artmasına neden olduğunda, bu da, insanların akademik görevleri erteleme ve dolayısıyla daha kötü akademik performanstan muzdarip olma olasılığını artıran tükenme gibi sorunlara yol açabilir.


Akademik Ertelemeyi Azaltma Teknikleri

Akademik ertelemeyi azaltmaya yardımcı olmak için çeşitli teknikler ve müdahaleler gösterilmiştir. Bu, örneğin öğrencilere motivasyon düzenleme stratejilerini ve zaman yönetimi becerilerini öğretmeyi, kabul temelli davranışçı terapi ve bilişsel davranışçı terapiye dayanan müdahalelerden geçmelerini içerir. Bu aynı zamanda öğrencileri final sınavlarından hemen önce beklemek yerine sürekli çalışmaya motive eden düzenli sınavlar, ödevleri tamamlamak için otomatik hatırlatmalar ve geç ödevlerden kaçınmak için bir plan oluşturmak için eğitmenle kişisel iletişim gibi çeşitli eğitim müdahalelerini de içerir.

Son Yazılarımız

Psikoloji alanındaki en son yazılarımızı inceleyin.

Online Terapi ve Yüz Yüze Terapi: Size hangisinin daha uygun olduğuna kara verebilmeniz için avantajların ve dezavantajların listelendiği bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Ergenlerde Teknoloji Bağımlılığı

Ergenlerde teknoloji bağımlılığına karşı aileler ne yapmalı? Belirtiler, nedenler ve etkili çözüm önerileriyle ebeveynler için rehber niteliğinde bir makale.

Terapi Süreci: İlk Görüşmeden İyileşmeye Giden Yol

Terapi sürecinde neler yaşanır? İlk görüşmeden son seansa kadar terapi deneyimini ve size sağlayacağı faydaları keşfedin.

Şimdi Bize Ulaşın.

Duygusal sağlık yolculuğunuza izmir psikolog ekibimizle başlayın.

İzmir Psikolog, Karşıyaka Psikolog ve Bostanlı Psikolog ekibimiz ile hizmet sunuyoruz.

Sitede yazılan tüm makale içerikleri bilgilendirme amaçlı olup tavsiye ya da tedavi önerisi niteliğinde değildir. Tanı ve tedavi için hekime başvurunuz.

© 2025 Haziran Psikoloji. Tüm Hakları Saklıdır.