
Çocuğunuz Desteğe Direnç Gösteriyorsa Yapılacaklar
Çocuğunuz psikolojik destek almaya direnç gösteriyorsa yapılması ve yapılmaması gerekenler. Ebeveynler için pratik öneriler.
4 Ağustos 2022
Her çocuğun mizacı farklıdır. Çocuklar, olayları ve durumları farklı algılayabilir, aynı zamanda bu olaylar ve durumlar karşısında farklı tepkiler verebilir. Çocuğunuzun durumu hakkında endişelenen ebeveynler olarak sizler, çocuğunuzun iyi oluşu için ve bu süreçte doğru adımlar atabilmek adına destek almak için bir psikoloğa başvurmayı düşünmüş olabilirsiniz. Bu durumu çocuğunuzla nasıl paylaşacağınız hakkında kafanızda soru işaretleri olabilir veya durumu paylaştıktan sonra çocuğunuzdan beklediğiniz olumlu tepkiyi alamamış, hatta beklediğinizden çok daha olumsuz bir tepki almış olabilirsiniz. Şunu unutmamak gerekir ki: asıl zor olan kısım çocuğu psikoloğa devam ettirebilmek değil, çocuğu psikoloğa götürmeye ikna edebilmektir.
Psikoloğa Götürüleceğini Öğrenen Çocukların Verebileceği Olumsuz Tepkiler:
- Küsme
- Ağlama krizleri
- Öfke patlamaları
- Ebeveyne karşı saldırgan davranışlar
- Ebeveyni tehdit etme
- Normalde yerine getirdiği sorumlulukları bir ceza olarak yerine getirmeme
Psikoloğa Götürmeye Karar Verilen Çocuğa Bu Durum Nasıl Açıklanır?
· Ebeveyn olarak sizler, çocuğunuza, psikoloğa gelmeden önce bilgi vermeli, güvende hissetmelerini sağlamalısınız.
· Hem yetişkinlerin hem de çocukların zaman zaman psikologlarla görüştüğünü anlatmalısınız. Böylece çocuğunuz kendini yalnız ve suçlu hissetmeyecektir. Psikoloğa gitmenin sıradan bir şey olduğunu ve yetişkinlerin de zaman zaman psikoloğa gidebildiğini bilmek onun için cesaretlendirici olacaktır. Psikoloğa gelen çocuklarda en sık duyduğumuz sorular arasında: "Buraya kaç yaşında kişiler geliyor?", "Hep çocuklar mı geliyor?", "Buraya başka hangi çocuklar geliyor?" yer almaktadır. Çocuk bu soruları sorarak durumu kendi içinde de normalleştirmeye çalışır.
· Özellikle daha önce psikoloğa gitmiş ve olumsuz deneyimler yaşamış, psikoloğa ısınamamış çocuklar için bu durum daha zorlayıcı ve dirençli olacaktır. Çocuk, yine sıkılacağını ve psikoloğun ona yardım edemeyeceğini düşünebilir. Takdir edersiniz ki daha önce deneyimlediğimiz bir durum hakkındaki fikirlerimizi değiştirmek, hakkında hiçbir fikrimizin olmadığı bir durumu deneyimlemekten daha zordur.
· Çocuğunuz psikoloğa gitmek istemezse, onu eleştirmemelisiniz. Aynı zamanda çocuğunuzun kişilik özellikleri ve benliğine karşı yargılayıcı söylemleri kullanmak yerine yaşanan durum ya da probleme odaklı ‘Ben’ dilini kullanarak düşüncenizi ifade etmelisiniz. "Sen bu yaptıklarınla beni çok telaşlandırdın" yerine "Ben senin için endişeleniyorum" şeklinde ifade etmeniz daha etkili olacaktır.
· Çocuğunuzun psikoloğa gitme konusunda duygularını, düşüncelerini fark etmeli, onu anladığınızı hissettiren tepkiler vermelisiniz. Örneğin; "Anneciğim/Babacığım, biliyorum psikoloğa gitmek istemiyorsun, seni anlıyorum. Fakat psikoloğa gitmeyi denememizin sana iyi geleceğini düşünüyorum. En azından bir kere gidelim, bir tanış. Sevmezsen ve gitmek istemezsen bunu tekrar konuşabiliriz." Bu yaklaşımla çocuk, psikoloğa devam etmek zorunda olmadığını ve psikoloğa gitmeyi denemekten zarar gelmeyeceğini çünkü bir kere denedikten sonra psikoloğa gitmek istemezse annesinin veya babasının yine bunu anlamaya çalışacağı mesajını alacaktır.
· Değişim ve gelişimin güvenli bir ilişki ile olduğu unutulmamalı, bu noktada çocuğunuza psikoloğa gitme konusunda baskı içeren bir tavır sergilememelisiniz. Başvurduğunuz uzmanla iş birliği içerisinde bu süreci birlikte yönetebilir ve daha verimli bir planlama yapabilirsiniz.
Psikolog Desteğine Başvuran Ailelerin Bilmesi Gerekenler
· Çocuğunuzun yaş düzeyine bağlı olarak ebeveynlerin seansa katılımı değişim gösterir. Görüşme öncesinde psikolog ile iletişime geçip mutlaka bilgi almanız gerekmektedir.
· İlk görüşmede psikolog bazen birlikte bazen de yalnızca sizinle ya da çocuğunuzla görüşmek isteyebilir. Örneğin merkezimizde, çocuk görüşmeleri yapılırken ilk önce 10-15 dk ebeveyn, sonra çocuk, sonra tekrar 10-15 dk ebeveyn ile görüşülmektedir.
· Yapılan değerlendirme görüşmeleri akabinde seansın son 10-15 dakikası psikolog, ailelere problemin ne olduğu, neden olduğu ve nasıl çözülebileceğine dair geri bildirim verilmektedir.
· Yapılan bu görüşmenin ardından psikolog, çocuğun gelişim düzeyine ve destek alınması gereken durumuna uygun bir terapi süreci planlayarak çocuğa psikolojik destek hizmeti vermeye başlar. Psikolog, çocuğun seans dışındaki duygu, düşünce, davranış değişikliğinin kontrolü ve ebeveyn tutumlarının, aile içi düzenlemelerinin sağlanması için belirli aralıklarla ailelerle de iş birliği içerisinde ilerlemektedir.