
Depresyonla Başa Çıkma: Kapsamlı Rehber
Depresyonun belirtileri ve etkili başa çıkma yöntemleri. İyileşme süreci için pratik öneriler ve destek stratejileri.
7 Haziran 2021
Depresyon Nedir?
Depresyon, sürekli üzgün hissetmenize, beraberinde çaresizlik, değersizlik ve yetersizlik gibi duyguları da getirebilen, önceden yaptığınız çoğu işten artık keyif almamanıza yol açan ve günlük işlevselliğinizi oldukça olumsuz yönde etkileyebilecek bir duygudurum bozukluğudur. Depresyon, günümüzde oldukça yaygın görülen, ciddi ancak tedavi edilebilen bir bozukluktur. Biyolojik, psikolojik ve çevresel faktörlere bağlı olarak geliştirilebilir, tek bir nedeni yoktur.
Depresyon Belirtileri Nedir?
Gün içerisinde ya da dönem dönem kendimizi üzgün ve halsiz hissedebiliriz fakat depresyondayken bu durum çok daha ağırdır. O nedenle aradaki farkı ayırt edebilmek oldukça önemlidir. Depresyon belirtileri başlıca şunlardır :
Neredeyse her gün günün büyük bir bölümünde kendini çökkün hissetme
Neredeyse bütün etkinliklere karşı duyulan ilgide belirgin bir kayıp
Hayattan zevk alamama
İştah da ciddi bir azalma ya da aşırı yeme
Aşırı uykusuzluk ya da normalden fazla uyuma
Bitkinlik ve aşırı enerji düşüklüğü
Değersiz, umutsuz hissetme ve yoğun suçluluk duyma
Düşünmekte ve odaklanmakta zorlanma
Beraberinde görülebilecek olan yineleyici ölüm düşünceleri
Depresyon Terapisi
Depresyon döneminin çoğu birkaç ay içinde sonlanır ancak bu durum kişiden kişiye değiştiği için bu zamanın süresi ve kişinin bu sürecin üstesinden gelirken olan zorlanma seviyesi kestirilemez. Depresyonun beraberinde gelebilecek intihar riski göz ardı edilemez bir risktir. Bu nedenle, son zamanlarda yapılan araştırmalar da depresyon terapisine verilen önemin artmasına yönelik önerilerde bulunmaktadır. Depresyon tedavisinde en sık kullanılan yöntem genellikle psikoterapi olmakla beraber çok ağır seyreden depresyonlarda ilaç tedavisi eşliğinde psikoterapiye de başvurulabilir. Uygulanacak psikoterapi ve psikoterapinin süresi depresyonun şiddetine ve kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Depresyon sürecini bir anda atlatmak mümkün değildir, bu süreç sabır gerektiren ve kişiyle danışanın iş birliği içinde olması gerekilen bir süreçtir. Ayrıca psikoterapiye ne kadar erken başlanırsa süreç o kadar kolaylaşır. Depresyonun terapisinde kullanılan, bilimsel geçerliği kanıtlanmış en etkili psikoterapi yöntemlerinden biri ise Bilişsel Davranışçı Terapidir.