
Filial Terapi: Ebeveyn-Çocuk İlişkisini Güçlendirme
Filial terapinin ebeveyn-çocuk ilişkisine katkıları ve uygulama yöntemleri hakkında detaylı bilgi. Aile bağlarını güçlendirme rehberi.
6 Aralık 2021
FİLİAL TERAPİ NEDİR?
Çocuklar yaşadıkları deneyimleri keşfetmek ve düşüncelerini ifade etmek için oyuncakları kullanırlar. Dolayısıyla, ebeveynlere, çocukları ile evlerinde oynamaları için dikkatlice seçilmiş bir takım oyuncaklarla, özel bir şekilde düzenlenmiş 30-dakikalık oyun vakitlerinin olması öğretilir.
FİLİAL TERAPİ NE İŞE YARAR?
Filial terapi ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkiyi güçlendiren, çocukların duygu, istek ve ihtiyaçlarının anlaşılmasını sağlayan bir terapi şeklidir. Filial terapi süresince aileler çocuklarını daha iyi anlamayı, onları olduğu gibi kabul etmeyi, duygularına önem vermeyi, sınır koyma, sorumluluk geliştirme, öz güveni geliştirme, olumlu davranış geliştirmeye yönelik becerileri kazanmalarını sağlar. Bu terapi şekli çocuk ile ebeveyn arasındaki bağı ve güveni arttırmaya çalışmakta ve bu bağlamda hem oluşabilecek sorunları önlemek hem de soruna müdahale etmek amacıyla kullanılmaktadır.
FİLİAL TERAPİ KİMLER İÇİN UYGUNDUR?
Filial terapi hem normal gelişim gösteren hem de gelişiminde gecikme olan 2-10 yaş arasındaki tüm çocukların aileleri için uygun bir terapi şeklidir. Ailelere çocuklarının ileriki süreçte yaşayabileceği problemlere yönelik beceriler öğretilir. Ayrıca çocuklarında herhangi bir davranışsal ya da duygusal bir problem gözlemleyen aileler için de müdahale edici bir terapi olarak kullanılmaktadır.
FİLİAL TERAPİ NASIL BİR YÖNTEMDİR?
Filial terapi hem tek bir aileye hem de 6-8 aileyle grup olarak uygulanabilmektedir. Filial terapi süreci toplamda 10 seans olmak üzere haftada bir 1-1,5 saatlik seanslarla ilerlemektedir. Üçüncü seanstan sonra aileler evlerinde çocukları ile birlikte 30 dakikalık özel oyun seansları yapmaya başlarlar. Bu seanslar video kaydına alınır ve terapist tarafından izlenip gerekli yönlendirmeler yapılır. Ayrıca önceden belirlenmiş bir ailenin video kaydı her hafta grupla birlikte izlenip dönüt verilir, böylece tüm grup bir çocuğun gelişim sürecini gözlemleme şansına sahip olur. Filial terapi süresince ailelere oyun dili öğretilir, böylece aileler çocuklarını daha iyi anlayabilirler, çocuklarının duygu, istek ve gereksinimlerini fark edip karşılayabilirler. Çocukları ile yaşadıkları problemlere yönelik çözüm yolları bulabilirler. Filial terapi çocuk ile aile arasındaki yakınlığı ve güveni arttıran özel bir terapi şeklidir. Terapi sonunda çocuklar duygu ve düşüncelerini daha iyi ifade edebilirler, öz kontrollerini arttırır, baş etme stratejilerini geliştirerek sorunlarına çözüm bulabilirler ve duygusal yönden ebeveynleri tarafından anlaşıldığını hissedip daha güçlü bir ilişki kurabilirler.