
Uzmana Danışmak Kayıtlara Geçer Mi? Gizlilik Hakları
Psikolojik danışmanlığın resmi kayıtlara işlenmediğini, danışan bilgilerinin gizli tutulduğunu ve yasal haklarınızı öğrenin.
8 Aralık 2022
Psikoloğa Gitmek Sicile İşlenir Mi?
Birçok kişi, psikoloğa gidip terapi hizmeti alma ihtiyacı olduğunu düşünse de psikoloğa gidişin raporlanma, sicile işlenme veya meslekten menedilme gibi korkularla psikologdan terapi hizmeti almayı ertelemekte veya reddetmektedir. Sicile işlenme korkusu asker, polis, öğretmen veya devlet memurlarında çok sık rastlanmaktadır. Ancak bu hiçbir gerçekliği olmayan yanlış bir inanıştır. Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologdan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir. Sicile işlenme durumu, psikiyatri polikliniklerinden veya psikiyatri hastanelerinden alınan rapor veya yatış kararı sonrası gerçekleşir. Bu tür rapor ve yatış kararları kişinin kendine zarar verme veya toplum için tehlike oluşturma gibi çok daha ağır ve kronik bozukluklar söz konusu olduğunda gerçekleşir. Psikolog bir ruh sağlığı hekimi olmadığı için yapacağı danışmanlık veya sunacağı terapi hizmeti durumunda sicile işlenme gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Psikologlar Hastaneye Yatış Yaptırabilir Mi?
Psikologlar, ruh sağlığı alanında hizmet veren kişiler olsalar da tıp fakültesi çıkışlı bir hekim olmadıkları için psikologların ilaç yazma yetkisi veya hastaneye yatış yaptırma yetkisi bulunmamaktadır. Ancak, danışanla yaptığı görüşmeler sonrasında danışanın bir ilaç desteğine veya bir psikiyatri hekimi kontrolüne ihtiyacı olduğu sonucuna varırsa gerekli yönlendirmeyi yapar. Hastane yatışı, genel olarak sadece terapi veya terapiyle beraber ilaç desteğinin yeterli olmayacağı kanısına varıldığı daha ağır durumlarda gerekli görülebilir. Hastaneye yatış süreci, psikiyatri hekimlerinin gözlem ve kontrolleri sonucunda gerçekleşir.
Psikologlar İlaç Yazar Mı? Psikologlar İlaç Önerisi Yapabilir Mi? İlaç Yazma Yetkisi Kimlere Aittir? Neden?
Psikolog, üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesinden mezun olan ve sosyal bilimler alanında çalışan kişidir. Psikiyatrist ise üniversitenin Tıp Fakültesinden mezun olan ve psikiyatri uzmanlığı yapmış hekimdir. Tıp Fakültesini bitirip hekim unvanı almamış ve psikiyatri uzmanlığı eğitimi almamış hiçbir ruh sağlığı çalışanının ilaç yazma yetkisi bulunmamaktadır. Sanılanın ve beklenilenin aksine psikologlar danışanlarına ilaç yazmazlar veya ilaç önerisinde bulunmazlar. İlaç yazma yetkisi temel psikofarmakoloji bilgisinden öte bu alanda derinlemesine eğitimler almış ve psikiyatri uzmanlığı eğitimi almış psikiyatri hekimlerinin yeterliği çerçevesinde verilmektedir. Psikiyatri hekimleri dışında ruh sağlığı alanında ilaç yazan ya da ilaç önerisinde bulunan kişilere itibar etmeyiniz. Mutlaka hekiminize başvurunuz.